Het Zijn is een intens wakkere ruimte in jezelf, de enige 'plek' van waaruit je werkelijke vrede, vreugde en vrijheid kunt ervaren in relatie met de wereld om je heen. Er zijn verschillende ingangen naar dit Zijn. Eckhart Tolle schrijft erover in zijn boeken. Wij gaan in deze dagen de 7 belangrijkste poorten, zoals wij deze ingangen noemen, diepgaand verkennen. Dit doen we via specifieke meditatie-technieken en mooie Zijnsgerichte oefeningen.
De 7 Poorten zijn:
1. Aanwezig zijn in het Nu
Dit is de poort die alle overige poorten omvat. Je kunt alleen maar thuiskomen in het Zijn, je ware Zelf, via het Nu. Daarom is de centrale component van alles wat we in deze retraite aanbieden het meer aanwezig zijn in het Nu. Fijne ervaringsoefeningen zoals Linking en de levende Zen-camera zijn daar met name op gericht.
2. Het innerlijk lichaam
Hierbij gaat het om het voelen en bewust worden van steeds subtielere gewaarwordingen in het lichaam. Door de aandacht op lichaamsgewaarwordingen te richten, onttrek je energie aan het denken en versterk je het onderliggende gevoel van aanwezig Zijn. Je afstemmen op de subtielere sensaties van je energielichaam leidt je naar het onmanifeste, de bron van waaruit bewustzijn ontspringt. Dit gaan we ervaren via de Qigong/yoga les voorafgaand aan het ontbijt, de body-scan, het observeren van de ademhaling tijdens de Vipassana meditatie als ook in een subtiele energetische aanraak-oefening in tweetallen.
3. Stilte
Het denken valt stil als je je aandacht focust op de uiterlijke stilte. We gaan ons in meditatie afstemmen op de stilte van waaruit het geluid komt en waar het geluid naar terugkeert. Geluid wordt uit stilte geboren en aandacht geven aan uiterlijke stilte schept innerlijke stilte. Zo wordt de beleving van stilte een toegangspoort.
4. De ruimte-ingang
In meditatie en in een meditatieve bewegingsvorm gaan we ons afstemmen op de ruimte die overal om ons heen is. We richten daarmee, net zoals in de stilte meditatie onze aandacht op het 'niet-iets'. Als je dat doet vindt er een verschuiving plaats in je bewustzijn omdat uiterlijke vormen vergelijkbaar zijn met je mentale vormen: gedachten en emoties. Uiterlijke ruimte correspondeert dan met het lege, pure bewustzijn. Dus wanneer je je aandacht terugtrekt van uiterlijke vormen dan trek je automatisch je aandacht ook terug van mentale vormen.
5. Zelfonderzoek
Op allerlei momenten kun je jezelf afvragen: "Aan wie of wat verschijnen deze gedachten?", "Wie voelt dit?" Wanneer je "Wie ben ik?" zegt dan zoek je in wezen de oorsprong van de ik-gedachte. Beantwoord deze vragen nooit. Stel ze, maar 'blijf af' van elke antwoord, van iedere gedachte die zich aandient. Daarmee ontspan je steeds dieper in de ruimte voorbij het denken. Sommige mensen vallen stil en het ik verdwijnt, je doet nog steeds wat je doet maar er ontstaat een diepe vrede. In deze driedaagse is er een collectief geleid Zelfonderzoek en ook een versie in tweetallen.
6. Overgave
Het loslaten van mentale/emotionele weerstand tegen 'wat is' is ook een ingang naar het onmanifeste. Dit komt omdat innerlijke weerstand je isoleert van jezelf en anderen en omdat het een gevoel van afgescheidenheid teweegbrengt. Hoe meer afgescheiden je je voelt, des te meer ben je gebonden aan de wereld van afgescheiden vormen. In een staat van overgave, van acceptatie wordt je vorm-identiteit verzacht zodat het licht van bewustzijn er doorheen kan schijnen. Overgave ontstaat door te zien op welk moment en waarover je in de weerstand bent en dat het door het denken veroorzaakt wordt. Weerstand is altijd onbewustheid. Wanneer weerstand gezien wordt en bewust wordt gemaakt dan verdwijnt het. Dit gaan we ervaren in de Tibetaanse hartmeditatie en via een oefening in kleinere groepssetting waarin overgave centraal staat.
7. Belangeloze dienstbaarheid en devotionele toewijding
Dit is de ingang van karma- en bhakti-yoga, de yoga van dienstbaarheid en devotie. Als dat natuurlijk voelt en bij je past, zeg dan tegen God: neem alles van mij. Verricht belangeloze daden van dienstbaarheid zonder het idee dat jij het aan het doen bent. Geef je lichaam en je denken over aan God. Deze poort kun je praktisch ervaren tijdens corvee en in de gezamenlijke mantra-chant sessie.
8.00 - 9.15 Qigong/yoga en meditatie
9.15 Ontbijt
10.30 - 13.30 Tweede ochtendsessie
13.30 Lunch en middagpauze
15.30- 18.30 Middagsessie
18.30 Diner
20.15 - 22.15 Avondsessie
Kijk dan ook op onze website bij het Meditatie en Zelfrealisatie weekend of de 3-daagse. Dit zijn vergelijkbare retraites.